Fördubblad elanvändning i Sverige? Enbart verklighet om priset på el är internationellt konkurrenskraftigt

UAE visar hur framtidens elproduktion kan se ut – till lägre kostnad än vad vi i Sverige kan prestera

Förenade Arabemiraten (UAE) är en av världens största olje- och gasproducenter – men landet har också blivit en global förebild i omställningen till fossilfri elproduktion. Deras fossilfria strategi kombinerar storskalig kärnkraft med massiv utbyggnad av solenergi och energilagring.

För drygt 15 år sedan beställde UAE fyra sydkoreanska kärnreaktorer för totalt 20 miljarder dollar. Detta projekt betraktas som internationell benchmark – både till tid och kostnad – jämfört med andra projekt i Europa och USA. De är på totalt 5,4 GW, men kostnaden steg till 32 miljarder dollar – vilket innebär en kostnad på cirka 6 miljarder USD per GW. Därtill tillkommer 20 miljarder för drift, underhåll och bränsle. Trots kostnadsökningen är projektet alltså ett av de mest kostnadseffektiva kärnkraftsbyggena i världen – betydligt billigare än motsvarande projekt i Europa och USA. Framgången förklaras delvis av en konsekvent seriebeställning och standardisering.(https://www.power-technology.com/projects/barakah-nuclear-power-plant-abu-dhabi/?cf-view )

Samtidigt har UAE storsatsat på solkraft. Solparken Al Dhafra, med 2 GW kapacitet, byggdes på under ett år och levererar 4,7 TWh per år. Elen säljs för 1,3 cent/kWh – en LCOE som är lägre än driftskostnaden för befintlig vind- och vattenkraft. (https://www.power-technology.com/projects/al-dhafra-solar-project-abu-dhabi/?cf-view )

Men traditionell solkraft är inte planerbar – därför lanserade UAE i vintras ett ännu större projekt: 5,2 GW solpaneler kombinerade med 19 GWh batterilagring. Det kommer att kunna leverera 1 GW el varje timme året runt – baskraft, dygnet runt. (https://www.power-technology.com/news/uae-24-7-solar-pv-battery-storage/?cf-view     )

Prislappen? 6 miljarder dollar – alltså samma kostnad per GW som kärnkraftverket.(https://www.reuters.com/business/energy/uaes-masdar-launches-facility-produce-1gw-uninterrupted-renewable-energy-2025-01-14/ )

Några skillnader är dock avgörande:

  • Byggtid: 1 år för sol+batteri, 9 år per reaktor.
  • Tillgänglighet: 100 % för sol+batteri, 92–93 % för kärnkraft.
  • Kostnadsutveckling: Priset på solpaneler och batterier faller trendmässigt. Mekaniska system som kärnkraft tenderar däremot att bli dyrare.
  • Opex: Driftkostnaden (personal, bränslekostnader, underhåll med mera) är avsevärt högre för kärnkraft än den är för solpaneler och batterier.

UAE visar alltså att planerbar fossilfri el kan byggas snabbt och till konkurrenskraftiga kostnader redan nu – åtminstone på ställen med goda förhållanden för sol-PV. Förutom UAE finns Australien, Chile, Texas, Indien och så vidare.

Sverige borde dra rätt slutsatser. Diskussionen bör inte enbart handla om hur vi pressar priset på ny kärnkraft – utan om hur vi alls kommer ifatt ett land som just nu bygger framtidens energisystem både billigare och snabbare än vad vi ens tar på oss för att formulera våra planer.

Om vi inte klarar det, är det dags att sluta prata om en fördubblad elanvändning. För den kräver både ny elproduktion och ny industri – och det sistnämnda kommer vi inte att få utan rätt lösningar i rätt tid. Till ett internationellt sett konkurrenskraftigt pris.